– Visste du at Norge troner på toppen i forbruk og ligger på 2. plass i Europa? Vårt forbruk er faktisk 26 prosent høyere enn en gjennomsnittlig EU-borger, og har doblet seg siden 1990. Det blir det mye avfall av, sier Karen Tømte, konstituert leder for Resirkula, som er Norges første kjøpesenter for ombruksvarer.
Vi møter henne i ombruksmottaket i kretsløpsparken rett utenfor Hamar. Kretsløpsparken huser både Sirkulas nyeste gjenvinningsstasjon og kjøpesenteret Resirkula, med fem unike konseptbutikker og kafé.
– På ombruksmottaket kan du levere gjenstander du ønsker å kvitte deg med. Vi tar imot alt fra sofaer, ski, lamper, gamle duker, barnevogner, duplo, kassettspillere og lp-plater, med mer.
– Du kan til og med levere ting som er ødelagt, men som har potensiale til å bli reparert eller redesignet. Det viktigste er at ting som fortjener et lengre liv ikke blir kastet, men får forbli i kretsløpet, sier Tømte.
Tar imot det meste: Ombruksmottakene på gjenvinningsstasjonene tar i mot alt fra sofaer, ski, lamper, gamle duker, barnevogner, duplo, kassettspillere og lp-plater. Foto: Jenny Magnusson
Alle gjenstander som leveres til ombruk på Sirkula sine gjenvinningsstasjoner blir vurdert, gjennomgått, sett over, vasket og eventuelt reparert av proffe fagfagfolk innen sitt felt, før varen selges videre i en av de fem konseptbutikkene på kjøpesenteret. Bor du i regionen kan du levere varer til ombruk på alle av Sirkula sine fem gjenvinningsstasjoner; i Stange, Moelv, Brumunddal, Heggvin og i kretsløpsparken i Hamar.
– Resirkula er sirkulær økonomi i praksis og vi ser at behovet for oss er stort! Siden 1990 har avfallsmengdene doblet seg og i 2022 kastet hver nordmann i snitt 387 kg avfall. Klarer vi å redde mer avfall til ombruk og senke behovet for ny produksjon er vi på rett vei for planeten vår, sier Tømte.
Les også: Butikkene går så det suser: - Folk har virkelig fått øynene opp for oss
Alt går på vekta: Alle varer som blir leveret inn veies før de vurderes videre til rett butikkonsept og lagres.Foto: Jenny Magnusson
Skremmende forbruk
Tømte holder seg oppdatert på folks forbruksvaner og avfallsmengdene i bransjen og blir skremt av tallene hun ser.
– Vi er desidert verst når det kommer til oppussing. Vi bruker svimlende 94 milliarder på oppussing i året. 20 milliarder på møbler og interiør alene. Hver nordmann kjøper i snitt 64,9 kg møbler i året. Det er spinnvilt, og skaper enorme mengder avfall. EU anslår at det kastes 10 millioner tonn møbler årlig i Europa.
– I tillegg troner Norge øverst på pallen i forbruk av elektronikk. Ingen land i verden har høyere forbruk enn oss, og da er vi også på Europatoppen for elektronisk avfall.
– Dessuten bruker vi tre ganger så mye i året på sport- og fritidsutstyr som en gjennomsnittlig europeer, sier Tømte, som håper Resirkula kan inspirere enda flere til å spare miljøet og handle brukt.
Eneste i landet: Ombrukskjøpesenteret Resirkula, som ligger på baksiden av ombruksmottaket i kretsløpsparken utenfor Hamar er det første og eneste av sitt slag i Norge, med fem unike konspet- og faghandelbutikker.
Ikke en gjenbrukshall
Siden oppstart i 2020 har Resirkula reddet mer enn 600 tonn varer fra å bli avfall.
Resport og fritid, en av butikkene på kjøpesenteret, har alene reddet mer enn 2500 sykler og 3200 par med ski, slalåm og snowboard fra å havne søpla. Elektronikk-butikken Re:elektro har reddet og solgt mer enn 1300 høytalere, 300 forsterkere og 280 CD-spillere.
Ikke en gjenbrukshall: Varene selger og presenteres som i en helt ordinær butikk. Her fra ombruksbutikken Grønne saker inne på senteret.
Og Tømte tror det spesielt er en viktig grunn til at Resirkula lykkes:
– Vi er ikke en gjenbrukshall! Her finner du konseptbutikker med profesjonelle faghandlere og reparatører som kan og setter i stand det de selger. På den måten kan du som kunde gjøre et trygt bruktkjøp og få reduseret behovet for å kjøpe nytt, sier Tømte og legger til:
– Og trygt bruktkjøp er så avgjørende! Vi tror nemlig at det igjen påvirker og inspirer våre kunder til å ville levere varer til ombruk hos oss – fordi de ser at ombruk nytter!
Karens fire gode grunner til å levere til ombruk
1) Du bidra til å redusere avfall
Ved å redusere avfallsmengden reduseres også belastningen på miljøet. Ved ombruk går gjenstanden videre slik den er og brukes på nytt til samme formål, uten at den bearbeides noe særlig. Dette er mindre belastende på miljøet enn å materialgjenvinne den.
2) Du bidrar til å gi gjenstander et lengre liv
Når man gir en gjenstand til ombruk, kan den fortsette å leve videre i et nytt hjem. Ved å bruke om igjen, reduserer man behovet for å produsere nytt – og sparer dermed ressurser og energi som ville blitt brukt i ny produksjonsprosess.
3) Du bidrar til å heve statusen til brukte varer
Hos Resirkula er alle varer sett over, rengjort og testet, slik at de brukte varene du kjøper – er trygge å bruke. Opplevelsen ved å handle i Resirkulas butikker er minst like bra, gjerne bedre (!), enn å handle i en butikk med nyproduserte varer. Mange eldre ting, som møbler og elektronikk, har en langt bedre kvalitet enn det nye som produseres, og i alle Resirkulas butikker finner du fagfolk som vet hva de snakker om, og som kan guide deg til det du er på jakt etter.
4) Du bidrar slik at vi kommer i gang med sirkulær økonomi
Vi må endre kurs og skifte retning, og samfunnet må vekk fra dagens lineære økonomi til en sirkulær økonomi. I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressursene og produktene effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt. Ombruk er en av de mest effektive måtene å beholde ressursene lengst mulig.
Fakta om ombruksmottaket - slik fungerer det:
1) Ta med deg gjenstanden til ombruksmottaket på en av Sirkula sine gjenvinningsstasjoner.
2) Lever til en av våre ombrukoperatører til vurdering for ombruk
3) Gjenstanden veies før den vurderes til rett butikkonsept og lagres (hver butikk har sin ønskeliste med varer)
4) Butikken vurderer så om de ønsker å ta inn den aktuelle gjenstanden til butikk
5) Hvis butikken ønsker gjenstanden som en del av sitt vareutvalg flyttes så gjenstanden inn til butikkens private lager bak butikken
6) Butikken ser over, rengjør, reparere og klargjør gjenstaden for salg
7) Gjenstanden settes ut i butikk
8) Kunde kan kjøpe en rengjort, istandsatt og evnetuelt reparert gjenstand i butikk hos Resirkula.
Les også:
Slik tjener Konrad (12) penger mens han er på ferie